Schmitz Mediation logo

Inboedel

Als partners uit elkaar gaan zullen alle bezittingen verdeeld dienen te worden. De verdeling van de inboedel. Onder de inboedel valt alles wat een waarde heeft. Je moet dan denken aan alle spullen in jullie huis, garage en tuin, zoals een bankstel, servies, auto en grasmaaier.

 

Hoe gaat een boedelverdeling in zijn werk?

  1. Wat moet er verdeeld worden; maak een inventarisatie.
  2. Bepaal de waarde van de inboedel.
  3. Maak de daadwerkelijke verdeling.
  4. Is er een groot verschil in waarde?

Een inventarisatie

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan ben je allebei voor de helft eigenaar van alle goederen. Bij huwelijkse voorwaarden heb je misschien samen afgesproken, dat bepaalde goederen gemeenschappelijk eigendom zijn. In beide gevallen is het verstandig om samen een uitgebreide inventarisatie te maken van de

Verknochte goederen

Verknochte goederen, zoals sieraden, kleding en erfenissen of schenkingen zijn niet automatisch gemeenschappelijk eigendom. De verknochte goederen behoren toe aan de eigenaar en hoeven niet altijd meegenomen te worden in de boedelverdeling. Zie hiervoor ook verdeling vermogen.

Bepaal de waarde

Het is belangrijk om de waarde van de inboedel te bepalen om tot een eerlijke verdeling te komen. Dit blijft moeilijk, want de meeste spullen uit de inboedel zijn natuurlijk gebruikt. Een taxateur zou kunnen ondersteunen bij het bepalen van die waarde. Of je bepaalt samen de dagwaarde aan de hand van de waarde van de huidige markt (Marktplaats).

 

Bepaalde goederen kunnen voor de ene partner een emotionele waarde hebben. Je kunt samen afspreken dat deze spullen uit de inboedel niet onderling verdeeld worden, maar eigendom blijven van degene die ze heeft gekregen.

 

De daadwerkelijke verdeling

Als alles is verdeeld, tel je de waarde bij elkaar op en zie je onder de streep of de verdeling ongeveer gelijk is. Zit er onderling een groot verschil in de waarde, dan moet dit verschil met de ander verrekend worden.

 

Je kunt de inboedel ook verdelen met gesloten beurzen. Apart van elkaar geef je dan aan op een lijst wat je graag zou willen hebben. Aan het einde van de rit vergelijk je de lijsten met elkaar. Zijn er zaken uit de inboedel die jullie allebei willen hebben, verdeel die dan in onderling overleg. Let er hierbij op dat je tot een verdeling komt die redelijk en billijk is.

 

Kinderen en inboedel

De spullen van de kinderen zijn van de kinderen. Voor de kinderen is het belangrijk, dat ze zelf bepalen welke spullen bij welke ouder komen te liggen. In beide huizen is een kinderkamer nodig. Voor kinderen is het prettig om vertrouwde spullen in zowel het huis van de moeder als het huis van de vader te hebben. Voor tieners kan een scheiding aanleiding zijn om op kamers te gaan. Zij nemen dan hun eigen spullen gewoon mee.

 

Samen met u en uw partner nemen we de mogelijkheden van verdeling van de inboedel door, waarna de overeengekomen verdeling in het echtscheidingsconvenant zal worden opgenomen.

Plan een afspraak in