Schmitz Mediation logo

Scheiden en kinderen

Kinderen gaan ervanuit dat hun vader en moeder altijd bij elkaar blijven. Het is een vanzelfsprekendheid, waar vooral jonge kinderen geen moment aan twijfelen.

 

Toch kunnen er zich situaties voordoen dat kinderen worden teleurgesteld in deze vanzelfsprekendheid. Het vertrouwen dat ieder kind heeft in zijn vader en moeder om een stabiele gezinssituatie te creëren wordt op de proef gesteld.

Het vertrouwen dat wordt geschaad zal bij ieder kind weer een andere reactie oproepen. Het ene kind wordt boos, driftig, trekt zich terug of is juist opgelucht en tevreden.

 

Een scheiding levert bij kinderen veel verwarrende gevoelens op. In één gezin kunnen kinderen verschillend op de situatie reageren. Het vergt van ouders veel inlevingsvermogen en dat in een situatie die voor hen ook al zo emotioneel is.

Als ouders besluiten om uit elkaar te gaan, dan heb je je daar als kind bij neer te leggen. Hoe onbevredigend dat ook klinkt, die keus wordt niet door jou gemaakt maar door de ouders. Hoe goed ouders het ook willen regelen er zal een periode van onzekerheid aanbreken:

  • Wanneer ga ik bij wie wonen?
  • Zie ik mijn vriendjes en vriendinnetjes uit de straat nog wel
  • Kan ik nog op mijn school blijven?
  • Lukt het om in de weekenden te blijven sporten?

Kinderen zijn gevoelige wezentjes en hebben in veel gevallen, afhankelijk van de leeftijd, de spanning tussen de vader en moeder al lang opgemerkt. Kinderen kunnen zich hierover schuldig voelen. Zij kunnen de situatie tussen hun vader en hun moeder op zichzelf betrekken en zichzelf de schuld geven van de breuk tussen hun vader en moeder. De loyaliteit van het kind naar zijn ouders is bijzonder groot.

 

Belangrijke tips:

  • bespreek geen volwassen dingen met kinderen
  • geef je kind de ruimte om van beide ouders te houden
  • praat niet akelig over je ex. Jullie kind bestaat tenslotte uit 50% DNA van ieder van jullie en kan die nare uitingen over de andere ouder als persoonlijk opvatten.

De emotionele consequenties van een echtscheiding

Zoals al eerder aangegeven voelen kinderen zich vaak schuldig aan het uit elkaar gaan van de ouders. Het is dan ook van groot belang om de kinderen buiten het conflict te houden. Door aan te geven dat zij niet de schuld zijn van deze situatie en dat de vader en de moeder altijd van hen zullen blijven houden kan dat schuldgevoel worden weggenomen.

Kinderen kunnen angstig zijn om (ook) verlaten te worden, ze hebben gezien dat de vader en de moeder elkaar kunnen verlaten en projecteren dat op zichzelf.

Er is ook een groep kinderen die ouders juist tot steun wil zijn en zich verantwoordelijk gaan voelen voor de ouder. Het is belangrijk om een dergelijke situatie te voorkomen, het kan gezagsverhoudingen verstoren. Het is verwarrend voor een kind. De ouder zal op een gegeven moment de taak als ouder toch weer willen oppakken, dit kan bij kinderen leiden tot hevig verzet.

 

Het is belangrijk om gedurende de echtscheidingssituatie, maar ook daarna, veel met het kind te praten. Laat het kind over zijn gevoelens praten. Toon belangstelling voor het kind. Neem als ouders de tijd om naar je kind te luisteren. Het geeft hen het gevoel dat ze ook mee doen in dit proces. Naast het eigen verwerkingsproces van de ouders kost dat veel tijd.

 

Het voorkomen van een scheiding is helaas niet altijd mogelijk. Door open, eerlijk en begrip te tonen voor de gevoelens van het kind kunnen de ouders ervoor zorgen dat het kind deze situatie een plek kan geven. Ter illustratie deze open brief aan alle gescheiden ouders van Nederland.

 

Kinderen spelen gedurende het mediationproces een belangrijke rol en nemen desgewenst deel aan het proces van hun ouders, in aparte kind-gesprekken. Hierbij pas ik de methodiek KIES toe.

 

KIES voor het kind

KIES: Kinderen In Echtscheiding Situatie. Kinderen willen na de scheiding van hun ouders helemaal niet kiezen, zeker niet tussen hun ouders. Daarom staat KIES ook voor kiezen voor jezelf! Ouders blijven altijd ouders voor hun kinderen. KIES is een preventief hulpprogramma, ontwikkeld voor en vanuit de behoefte van het kind met gescheiden ouders. Kinderen zijn de belangrijkste doelgroep bij KIES. Lees meer op de KIES website.

Referenties


Fam. van der Linde
De doorslag voor ons was het KIES programma

Door andere werden we attent gemaakt op het KIES programma. Toen hebben wij op het internet gezocht naar een Mediator die het KIES programma aanbood. Zo zijn wij terecht gekomen bij Schmitz Mediation en Janneke heeft ons geholpen bij de volledige afwikkeling. Hartelijk dank en kan Janneke dan ook aan iedereen aanraden.

Lees meer
Floris ter Berg
Wat moet je zonder mediator zoals Janneke

In zo'n een stormachtige periode van het leven is het belangrijk dat je voor een mediator kiest die iedereen begrijpt. Ik kan dan ook volmondig zeggen dat Janneke er voor iedereen (man, vrouw en kinderen) was! Ontzettend bedankt voor alle goede zorgen en de fijne afwikkeling.

Lees meer
Sam Overgeul
Een MfN erkende mediator vonden wij erg belangrijk.

Er zijn vele aanbieders van (echt)scheidings mediation/bemiddeling die niet erkend zijn (door de overheid). Waardoor het onduidelijk is wat de kennis en ervaring is van deze mediators. Daarom hebben wij gekozen voor een MfN registermediator met de specialisatie scheidingsmediation. Ter info: Het MfN register is erkend door de Nederlandse Overheid.

Lees meer
M. Boydwin
De gratis intake werkte voor ons drempel verlagend.

Op het internet zie je een groot aantal aanbieders op het gebied van mediation en echtscheidingsbemiddeling, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wij kwamen via het internet bij Schmitz Mediation terecht en kozen in eerste instantie voor Janneke omdat zij een gratis kennismakingsgesprek aanbood. Hier konden we mooi beoordelen of er een klik was. Deze was er ook meteen!

Lees meer


WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.